Sådan ophænges hængekøjer og hængestole

Af sikkerhedsmæssige årsager er det naturligvis vigtigt at fastgøre hængekøjen eller hængestolen forsvarligt.
Denne side giver dig nyttige tips til sikker ophængning af din nye hængekøje eller hængestol.

Ophængning af en hængekøje

Ophængning af en hængestol


Ophængning af en hængekøje

Før du begynder at hænge en hængekøje op, er det vigtigt at kontrollere, om ophængningsmaterialet er stærkt nok. Ikke alle bjælker, træer eller vægge er stærke nok til at bære en hængekøje. Så kontrollér omhyggeligt, at de opfylder dine krav. Hvis du ikke er sikker, kan du finde et andet ophængspunkt eller bruge et hængekøje-stativ .

Husk, at det ikke kun skal bære din vægt, men mere end det. Dette skyldes, at bevægelse i hængekøjen skaber ekstra pres på ophængningspunkterne, hvilket kan forårsage en spidsbelastning. Den maksimale belastning, der er angivet for hængekøjen, tager højde for dette. Så sørg for, at træet eller muren også kan bære denne ekstra vægt.


Ophængning af en hængekøje: Beregn afstanden

Når du vil hænge en hængekøje op, skal du beregne den korrekte afstand. Når du bestemmer afstanden mellem to ophængningspunkter, er det bedst at gøre denne afstand så stor som muligt. Det er næsten aldrig et problem, når afstanden mellem to ophængningspunkter er (meget) længere end hængekøjen. Dette løses let ved hjælp af karabinhager, kæder eller reb.

Du er også nødt til at se ud i fremtiden. Hvis du måler længden til nøjagtigt længden på din nuværende hængekøje, vil du i fremtiden være begrænset til at vælge en hængekøje, der ikke er længere end din eksisterende hængekøje. Folk starter ofte med at købe en enkelt-hængekøje. Efter et stykke tid vender disse kunder ofte tilbage til vores showroom for at købe en dobbelt-hængekøje. Disse er meget mere behagelige.

Så sørg for at holde en bred margin, når du hænger hængekøjen op.

Hvis afstanden mellem de to ophængningspunkter er kortere end din hængekøje, har du et problem, der er sværere at løse. Du kan binde en knude på hængekøjens reb. Fordelen ved dette er, at den samlede længde bliver kortere. Ulempen er, at det ikke vil være så nemt for hængekøjen at hænge bredt, fordi rebene er for korte til at gøre det. En spidsbelastning kan også forekomme på en bestemt del af rebene. Dette er derfor ikke en god langsigtet løsning.


Ophængning af en hængekøje: Mål højden

Når du hænger en hængekøje op, skal du måle højden på ophængningspunkterne og højden på hængekøjen over jorden.

Du hænger normalt ophængningspunkterne i en højde af ca. 180 cm. Prøv så godt som muligt at sikre dig, at begge ophængningspunkter er i samme højde. Hvis dette ikke er muligt, kan du rette det en del ved hjælp af reb eller kæder, men dette er ikke den foretrukne mulighed. Så hæng ikke ét ophængspunkt på 180 cm og det andet på 150 cm.

Nogle mennesker foreslår, at du skal bruge en formel til at hænge en hængekøje op. Højden på ophængningspunkterne afhænger ifølge disse af længden på hængekøjen. Vores anbefaling er at hænge hængekøjen ved ca. 180 cm og korrigere længden og højden med et reb eller kæde.

Når den er korrekt monteret, hænger den laveste del af hængekøjen derefter omkring 40– 50 cm over jorden. Dette kan endda være lidt lavere.

Husk også, at en hængekøje strækker sig efter første brug. Den kan endda nogle gange blive 40 cm længere efter en række anvendelser. Dette er vigtigt for at afgøre højden og længden, når du hænger en hængekøje op.


Ophængning af en hængekøje med tværpind

En hængekøj med tværpinde har kortere reb. Derfor kan du hænge den i en lavere højde. Du kan hænge en hængekøje med tværpind i en højde af omkring 120 – 140 cm. Dette er fordi den ikke synker så langt ned. Derfor er et lavere ophængningspunkt tilstrækkeligt.


Ophængning af en hængekøje: Væg

At hænge en hængekøje op mellem to vægge er en ideel mulighed. En væg er normalt robust og forbedrer komforten. Når krogen hænger stabilt, vil hængekøjen også være mere behagelig. I modsætning til et hængekøjestativ eller mindre træer, bevæges  vægge ikke, når du gynger eller bevæger dig i din hængekøje.

Sørg for, at væggen er stærk nok, da væggene kan være gamle eller ikke så stærke. Sørg også for, at du bruger gode beslag, når du hænger hængekøjen op i væggen. Skruerne skal også være dybe nok. Vores ophængningssæt har specielle beslag til vægge.


Ophængning af en hængekøje: Træ

Du kan hænge en hængekøje op mellem to træer. Fordelen ved træer er, at du har naturlig skygge, når det er varmt.

Sørg for, at træet er tykt nok til at modstå så meget vægt. Du skal også sikre dig, at du er forsigtig med naturen. Et godt, tykt træ lider ikke lige så meget under vægten fra en hængekøje, men vær forsigtig alligevel.

Med træer er reb den bedste ting at bruge til at hænge din hængekøje op. Du kan nemt fjerne det efter brug. Sørg for, at rebet ikke kan falde ned. Bind rebet over en gren på træet, så det ikke pludselig kan glide eller falde ned.


Ophængning af en hængekøje: Indendørs

De fleste mennesker tænker på haven, når det handler om hængekøjer, men det er også en god idé at hænge en hængekøje op indendørs. I Danmark er det ofte for koldt at ligge udenfor, så at hænge din hængekøje op indendørs giver dig mulighed for at nyde den endnu oftere.

At have en hængekøje indendørs skaber en dejlig atmosfære. Når du hænger din hængekøje op, går der nok ikke lang tid, før alle i hjemmet vil prøve den. Du finder også hurtigt ud af, hvor rart det er at se fjernsyn fra hængekøjen.

Naturligvis tager en hængekøje en god del plads, men du kan nemt pakke den sammen igen eller hænge den med to løkker over en krog. Hængekøjen hænger således ned ad væggen. Hver gang du vil ligge i den igen, hænger du den bare op igen.

Det 'komplette' hængekøjeophæng er ideelt egnet til at hænge en hængekøje op indendørs. Det optager næsten ingen plads og skiller sig ikke så meget ud.


Ophængning af en hængekøje: Balkon

Hvis du ikke har en have, kan du hænge hængekøjen op på din balkon. Hvis balkonen er lang nok, skal du hænge den op i en højde af ca. 180 cm. Den perfekte måde at slappe af og nyde din hængekøje.

Hvis din balkon er meget mindre, kan du beslutte at hænge hængekøjen op i loftet. Dette får den til at hænge højere end normalt. Det betyder også, at de kan hænge tættere sammen. En hængekøje kan derfor også passe på en mindre balkon.

Du kan også beslutte at placere ophængningspunkterne ved siden af hinanden. Ved at gøre dette skaber du en slags gynge. Dette betyder, at du ikke kan lægge dig, som du normalt ville gøre i en hængekøje, men du kan i stedet gynge i den.


Ophængning af en hængekøje: Typer af ophængningssæt

Der findes mange forskellige typer ophængningsmateriale. De mest almindeligt anvendte materialer findes i forskellige sæt. Disse indeholder flere dele af det tilbehør, der er nødvendigt for at hænge en hængekøje op. Vores mest solgte ophængningssæt er All-Round-ophængningssættet.

Et skruegevind kan bruges til at hænge en hængekøje på en træoverflade. Vores ophængningssæt har altid skruegevind og leveres med vægbeslag.


Ophængning af en hængekøje: Hængekøjestativ

Brug et hængekøjestativ, hvis du ikke har træer eller vægge, som du kan hænge din hængekøje på. Du kan også vælge et hængekøjestativ, hvis du regelmæssigt ønsker at opstille hængekøjen forskellige steder. Afhængig af solens position, fx.

Et smukt hængekøjesstativ i træ er en fantastisk tilføjelse til haven. Det ser elegant og imponerende ud. Det skaber øjeblikkeligt en afslappet atmosfære i din have.

Vi angiver, hvilke stativer der passer til hver hængekøje.


Ophængning af en hængestol

Den bedste måde at hænge en hængestol er ned fra loftet. De fleste hængestole er designet ud fra en loftshøjde på 220-230 cm. Hvis loftet er højere, er det ikke noget problem - du kan nemt hænge en fjeder eller en karabinhage imellem.

En hængestol har normalt ét affjedringspunkt. Hvis loftet er lavere end 220 cm, kan du også beslutte at hænge hængestolen fra to ophængningspunkter. Dette giver dig mulighed for at hænge hængestolen i et loft, der er (meget) lavere. En anden grund til at bruge to ophængningspunkter er stabilitet. En hængestol, der hænger fra ét punkt, roterer meget på sin akse. For at forhindre dette, kan du hænge hængestolen fra to ophængningspunkter.

Husk, at et ophængningssæt består af én krog. Fjedre bruges ofte sammen med hængestole. Fjedre er gode til komfort, fordi de bevæger sig så godt med stolen.